Hvad er M4A-formatet?


M4A – Definition

M4A er en filendelse, der repræsenterer en komprimeret lydfil i MPEG-4 indpakning. Det officielle navn på filendelsen, der er defineret af MPEG-4-standarden, er MP4, en filtype, som både indeholder lyd og video. Omvendt har rene lydfiler af typen MPEG-4 som regel endelsen M4A. I virkeligheden var dette format ikke særlig brugt, før Apple i 2007 begyndte at bruge det til iTunes og iPod, hvor de begyndte at differentiere andre MPEG-4-filer fra deres egne sange med enten Advanced Audio Coding (AAC) eller Apple Lossless (ALAC)-kodning.

Filendelse: M4A (MPEG4-lydfil)

Kategori: Lydfil

Popularitet: Meget brugt af Apple-brugere

Udvikler: Apple Inc.

Fakta omkring M4A

  • M4A-filer er ubeskyttede. Beskyttede filer har normalt en MP4-endelse.
  • M4A-lyd kan afkodes tilbage til den lydkvalitet, den havde før komprimeringen.
  • De fleste M4A-sange i iTunes Store koster penge, men der er også specialtilbud eller gratis foræringer af og til.
  • iTunes Store udbyder også musik i andre formater end M4A.
  • M4A-musik kan bruges direkte som iPhone-ringetone ved at omdøbe filendelsen fra M4A til M4R ved hjælp af iTunes.
  • Det er et codec specielt beregnet til afkodning uden tab af kvalitet men med mindre størrelse.

Fordele: Filer i M4A-format er komprimerede, men kvaliteten er uberørt. Desuden har M4A ikke Digital Rights Management (DRM-beskyttelse), så det kan redigeres og overføres let og enkelt.

Ulemper: M4A er fuldt kompatibelt med iTunes, iPod og alle andre Apple-enheder, men manglende understøttelse fra andre enheder gør M4A-formatet en anelse upraktisk sammenlignet med MP3-filer.

1

M4A vs. MP3

M4A bliver rent faktisk regnet som MP3-formatets efterfølger, fordi det har samme funktion som MP3, men sammenlignet med MP3 kan M4A komprimere filer med samme bitrate i mindre filstørrelser. M4A-filer har typisk en stereo-bitrate på 128kbps, 192 kbps eller 256 kbps. (Bitrate henviser til den mængde af data, der bliver transmitteret på en given mængde tid på et digitalt netværk. Den normale måleenhed på bitrate er kbit/s og Mbps, som henholdsvis betyder kilobits per sekund og megabits per sekund. Generelt set betyder højere tal en højere hastighed eller kvalitet, uanset hvilken enhed, der bruges.) Hvis du ikke kender særligt meget til kodning af musik, kan det anbefales at gemme M4A-musik ved en bitrate på 192kbps, hvorved der opnås både fremragende kvalitet og en minimal filstørrelse. Se sammenligningen nedenunder for flere detaljer.

Kvalitet: Af åbenlyse grunde har en M4A-lydfil med ALAC-kompression den bedste kvalitet, da der ikke er noget tab af original lyd. Selv for M4A-lydfiler med AAC-kompression, hvor der tabes en smule lyd, er lydkvaliteten bedre end hos MP3-filer med en kodning på bitrate, især hvis bitraten er på 128 Kbps eller derunder.

Filstørrelse: Filstørrelse og kvalitet er direkte relateret til bitrate. Når bitraten øges, gør størrelsen også, og lydkvaliteten forhøjes. For eksempel skal en MP3-sang have en bitrate på 192 Kbps for at opnå samme lydkvalitet som en M4A-sang med 128 Kbps, hvilket betyder, at M4A-sange fylder mindre generelt.

Kompatibilitet: MP3-formatet dominerer uden tvivl stadig musikindustrien. Næsten al software og hardware understøtter det, hvorimod M4A-filer stadig er begrænset til kun at kunne afspilles på PC, iPod, iTunes og andre Apple-enheder.

2

Programmer, der kan åbne M4A-filer

iTunesApple iTunes – Udviklet og designet af Apple Inc, iTunes er et fire-i-ét program, som kan bruges som medieafspiller, mediebibliotek, onlineradioafspiller og håndteringsværktøj til mobilenheder. iTunes er også tilgængelig til Windows, hvorfor denne platform også kan afspille M4A-lydfiler.

QuickTime playerApple QuickTime Player – er også medlem af Apple-familien og er den medieafspiller, der er mest velegnet til at afspille M4A-formatet.

Windows media playerMicrosoft Windows Media Player – Microsoft understøtter også afspilning af M4A-lydfiler, hvilket betyder, at Windows-computere kan afspille M4A-lydfiler med det samme uden at skulle installere ekstra codecs.

Media player classicMedia Player Classic – Denne kompakte medieafspiller er skabt og vedligholdt af en programmør ved navn “Gabest”. Media Player Classic understøttes lige nu kun af Windows-styresystemet (32-bit og 64-bit).

KSP Sound Player – Denne gratis musikafspiller er udviklet af Kalliope s.c. Company og er kun tilgængelig til Windows. KSP var tidligere kendt som KMP fra Kalliope Media Player, men i løbet af udviklingsprocessen skiftede firmaet fokus fra en medieafspiller til en afspiller kun beregnet til lyd.

Nullsoft Winamp Media Player -Winamp er en medieafspiller, som først kun var beregnet til Windows. Med efterfølgende understøttelse af Mac OS X og Android kom Winamp også til at kunne afspille M4A-filer.

Roxio Creator -Denne software er et rettighedsbeskyttet brænderprogram fra Roxio, som giver brugeren forskellige værktøjer til at redigere video, lyd, billeder og andet.

NCH Swift Sound WavePad -WavePad er en fuldt funktionel lyd- og videoredigeringssoftware til Windows og Mac. Udover at give mulighed for at redigere lydfiler understøtter det også afspilning af en lang række lydformater, inklusiv M4A.

Alt-i-én løsninger til M4A-format

Hvordan konverterer man lyd til M4A?

i

Konvertering af MP3 til M4A – M4A overgår MP3 både i lydkvalitet og pladsforbrug, selvom kompatibiliteten stadig er mindre end ved MP3. Konvertering af MP3 til M4A er dog den bedste måde for Apple-brugere at nyde musik med høj lydkvalitet og mindre pladsoptag på deres enheder.

ii

Konvertering af FLAC til M4A – FLAC er et lydformat med kompression uden tab af kvalitet. Det holder lyden intakt samtidig med at filstørrelsen halveres. For musikfans er sange i FLAC-formatet grund til stor begejstring. Dog er der dårligt nyt, hvis du bruger iPhone eller andre Apple-enheder. Du er nødt til at konvertere FLAC til M4A eller andre Apple-kompatible lydformater, fordi Apple-enheder ikke kan genkende FLAC.

iii

Konvertering af WAV til M4A – Wav er et Microsoft og IBM-lydformat. En WAV-fil kan enten indeholde komprimeret eller ikke-komprimeret lyd. Der er mange grunde til at konvertere fra WAV til M4A. Sammenlignet med M4A bruger den samme fil i WAV-format utrolig meget diskplads, og Apple foretrækker M4A-format frem for WAV som standard.

Hvordan konverterer man video til M4A?

i

Konvertering af MP4 til M4A – MP4, der er kendt som MPEG-4, er et populært format til opbevaring af video- og lyddata. Når en MP4-fil kun indeholder lyd, vil den have M4A-endelsen. Hvis vi vil udvinde lyd fra en MP4-video, er det en god idé at fjerne videoen fra MP4-filen og beholde lydsporet.

Skriv en kommentar

Indtast venligst dit navn!
Indtast venligst din anmeldelse af indholdet!

Kommentér (0)

Få dem nu!
APOWERSOFT
Eksklusiv
giveaway
&
værdifulde
rabatter
Lær mere
Apowersoft Unlimited
Et-klik Installation til 14+ All Apowersoft produkter
new
Support
Del
Anmeldelse
Kommentér
Tilbage til toppen