Hvad er WMV-format?


WMV: Definition

Formatet Windows Media Video (WMV-format) er et videokomprimeringsformat udviklet af Microsoft til at håndtere videoindhold og streaming af programmer fra internettet på PC’er. Denne filtype tillader kompression og reducering af størrelsen på store filer uden tab af kvalitet. Oprindeligt var WMV en ikke-standardiseret version af MPEG-4, men efter standardiseringen vedtaget af SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineer) anses WMV nu for at være et format af åben standard.

Filendelse: WMV

Kategori: Videofiler

Popularitet: Populær hos Windows-brugere

Udvikler: Microsoft Corporation

Fakta om WMV

  • Når WMV er indpakket i ASF-containerformatet, vil de nye filer have filendelsen ASF.
  • WMV-filer kan også opbevares i containerformaterne AVI og Matroska.
  • WMV-filtypen kan ikke afspilles på Microsoft Zune, da den er beskyttet af Windows Media DRM-systemet.
  • De største konkurrenter til WMV er RealVideo, AVS, MPEG-4 AVC og MPEG-4 ASP.
  • Tidligere understøttede Microsoft Silverlight-platformen kun WMV til afspilning af video, men den nye version 3 understøtter også formatet H.264.
  • For at opfylde behovet for specialiseret indhold har Microsoft også udviklet WMV Screen og WMV Image.

Fordele: WMV optager ikke meget plads til at bevare den samme kvalitet som den originale fil. WMV er derfor et godt valg til video på internettet, da den lille filstørrelse gør, at indlæsningstiden ikke forlænges unødigt.

Ulemper: Fordi WMV er et Windows-format, er det svært at finde medieafspillere, der kan afspille WMV-videoer på Apple eller Linux. På grund af dette er WMV ikke blevet et standardformat til streaming af video.

1

Sammenligning – WMV som codec eller containerformat?

Typisk kan WMV henvise til både et videocodec og et containerformat. For at gøre dette mere overskueligt kan du se nedenstående illustration for at lære forskellene at kende.

i

Som codec

Ubearbejdet lyd og video optager for meget plads på harddisken. Et codecs rolle er derfor at komprimere de store mængder data. Mere specifikt er et codec en anordning eller et program, der bliver brugt til at komprimere eller dekomprimere digital data, såsom en video eller en sang. En encoder komprimerer datastrømmen til en mindre fil for transport og opbevaring, og en decoder dekomprimerer den, så den kan afspilles eller kodes om. WMV-formatet er et udbredt format til videokompression. Hvis en videofil med WMV-codec’et sammensættes med en lydfil komprimeret med et codec til lyd og pakkes ind i en containerfil, får man en fil med navnet xxx-wmv. Denne fil indeholder både WMV-codec og WMV-containerfil.

ii

Som container

Når mediedata er blevet komprimeret i passende format og størrelse, skal det indpakkes, transporteres og fremvises. Dette er formålet med containerformater. Den mest almindelige container for en WMV-fil er et ASF-containerformat med endelsen .wmv eller .asf. Ser man på en WMV-fil er der faktisk tre filer i den: en videofil, en lydfil og en containerfil. WMV-filen fortæller afspilleren hvilket format lyd og video er i og hvordan de skal afspilles synkront, så det hele passer sammen.

2

Hvilke programmer understøtter WMV-formatet

Windows Media PlayerWindows Media Player – Forkortet WMP, Windows Media Player er udviklet af Microsoft til at afspille lyd og video og at vise billeder på en PC med et Windows-styresystem. Microsoft udsendte også udgaver til Mac i 2003, men den videre udvikling af denne software blev stoppet.

RealPlayerRealPlayer – Tidligere kendt som RealAudio Player, RealPlayer er en medieafspiller designet af RealNetworks til at afspille multimediefiler på tværs af platforme. Der er forskellige udgaver til Windows, Mac, Linux, Unix, Android, Symbian og Palm.

KMPlayerK-Multimedia Player – K-Multimedia Player er alment kendt som KMPlayer og er en medieafspiller til Windows-styresystemer. Det blev i august 2007 opkøbt af Pandora TV, et koreansk videostreamingsfirma.

MPlayerMPlayer – MPlayer var førhen kaldet “The Movie Player for Linux”, hvilket senere blev forkortet til “The Movie Player”. Denne afspiller er en open-source medieafspiller udviklet til Linux af den ungarske programmør Árpád Gereöffy. Software er nu tilgængelig til flere forskellige styresystemer, inklusiv Windows, Mac, Linux, Unix, og så videre.

Media Player Classic – Media Player Classic er en kompakt medieafspiller til Windows. Den blev oprindeligt udviklet som proprietær software men blev senere udsendt som freeware-program.

VideoLan VLC Media Player – VLC er en open-source medieafspiller, der er udviklet af VideoLan project og kan bruges på alle platforme og styresystemer. Den understøtter alle filformater og kompressionsmetoder.

Flip4Mac – Flip4Mac er især kendt som en komponent til QuickTime Player. Microsoft begyndte den 12. januar 2006 at udsende Flip4Mac i stedet for deres egen WMP til Mac-styresystemet for at understøtte afspilning af Windows Media Video.

3

Komplette løsninger med WMV-format

i

Konverter MOV til WMV – MOV er et MPEG-4 containerformat til video, som ofte bliver brugt i Apples medieafspiller QuickTime til at gemme videofiler. På trods af dets kompabilitet med Microsoft Windows Media Player kan dette format ikke afspilles på andre Windows-baserede enheder såsom Microsoft Zune. Hvis du ønsker at se MOV-videoer på sådanne enheder uden at installere tredjepartssoftware, er du nødt til at konvertere MOV til WMV-film.

ii

Konverter FLV til WMV – FLV er et flashvideoformat til at streame video på internettet. Det gør normalt brug af Adobe Flash Player til afspilning af filer. Formatet er ikke understøttet på Windows-enheder. Hvis du vil afspille flash video på denne type enheder, skal du derfor konvertere dem til WMV-filer.

Skriv en kommentar

Indtast venligst dit navn!
Indtast venligst din anmeldelse af indholdet!

Kommentér (0)

Få dem nu!
APOWERSOFT
Eksklusiv
giveaway
&
værdifulde
rabatter
Lær mere
Apowersoft Unlimited
Et-klik Installation til 14+ All Apowersoft produkter
new
Support
Del
Anmeldelse
Kommentér
Tilbage til toppen