Hvad er MOV formatet?


MOV – Definition

MOV, som blev overvejet til at være et filformat til QuickTime afspilleren, blev genereret og udviklet af Apple Inc. i 1998. Det bruger et MPEG-4 codec til komprimering og indeholder forskellige spor, til at gemme film og andre videofiler. Hvert spor er som regel blevet indkodet med en eller flere forskellige codecs. Sammenlignet med andre videoformater, har MOV filen en komprimering med datatab, men er stadig rimelig brugbar, på grund af dets høje kompatabilitet med forskellige medieafspillere og redigeringsværktøjer. Det er ikke blot kompatibelt med Macintosh platformen, men kører også meget godt på Windows PC. Endda er nogle DVCPRO (et DV format med en høj opløsning) filer også MOV videoer.

Filnavneendelse: MOV

Kategori: Video filen

Popularitet: Populær blandt Apple brugere

Udvikler: Apple Inc.

Facts omkring MOV

  • MOV er et filformat, som er lavet specifikt til QuickTime Plater, hvilket betyder at det kører perfekt på en Mac.
  • MOV formatet blev produceret af Apple Inc. Efter dette, blev MP4 også sat i brug, som den internationale standard, der blev udviklet på basis af MOV, i en højere grad.
  • MOV og MP4 har meget til fælles, da de begge bruger MPEG-4 koden til komprimering. Derfor er de udskiftelige i det samme Apple QuickTime miljø.
  • MOV er nu et meget udbredt og vedtaget format, som genkendes af computere og applikationer, og det er sikkert at bruge til filoverførsler.
  • MOV er passende til videoredigering og web transmission, da det er i stand til at justere dens primære elementer seperat.
  • MOV gemmer op til flere spor uafhængige af hinanden. Det er i stand til at forbedre lyd, billedekvalitet og billedoplæsning seperat, hvilket gør redigering lettere.

Fordele: MOV filen kan afspilles på forskellige platforme, grundet dets høje kompatabilitet og begrænsede brug af lagerplads. Det kan blive genkendt af mange forskellige medieplatforme, såsom Mac, Windows, iOS og Android.

Ulemper: MOV bruger en komprimering af videospor, som vil medføre datatab, hvilket betyder at videokvaliteten ikke kan være lig med den oprindelige. Hvert enkelt spor (lyd, video, tekst) i MOV filen er blevet indkodet med et specifikt codec. En applikation kan afspille filen uden besvær, hvis den er i stand til at genkende det brugte codec.

1

MOV VS. AVI

Forskellige fra MOV er AVI, som er en gammel filtype udgivet af Microsoft. Dets fulde navn er Audio Video Interleave, hvilket betyder, at man kombinerer lyde- og videospor sammen, ved at bruge en komprimering med datatab. Selvom kvaliteten af AVI ikke er særlig tilfredsstillende, var det stadig meget populært, på grund af dets høje kompatabilitet. Nu hvor Apple brugere vokser sig større og større, er MOV blevet bredt accepteret. For de mennesker som ikke nruger Apple enheder, er AVI stadig et videoformat, som bliver almindelig anvendt blandt folk. De to formater er udviklet af forskellige firmaer, og både MOV og AVI har deres fordele og ulemper. Her er en sammenligning mellem de to formater.

Kvalitet: Da begge formatter gør brug af en komprimering med datatab, vil filen tabe noget kvalitet til en hvis grad. Dog gør AVI brug MPEG-2 til dets komprimering, mens MOV bruger MPEG-4. Teknisk set, hvis man ser på de to filformater af den samme video, vil man se, at MOV videoen vil have en bedre kvalitet.

Filstørrelse: MOV indeholder rent faktisk ikke blot lyd- og videspor, men indeholder også nogle gange et tekst spor. Hvis man for eksempel ser på en 3 minutters video, vil den i MOV format være 60MB, mens den vil være 45MB i AVI format. Det er åbenlyst, at MOV bruger mere lagerplads. Vi kan også se på bittaten. Hvis parameteren er højere, er filstørrelsen større. Den totale bitrate for MOV er på 2900 kbps, mens den blot er 456kbps for AVI.

Kompatabiliet: Som nævnt tidligere, er AVI, for brugere der ikke bruger Apple, stadig et af de mest udbredte videoformater til at afspille og overføre videofiler. Blandt brugere, som er mere til Apple produkter, som iPhone og Mac, har MOV vundet stor støtte.

2

Programmer som kan åbne MOV filer

QuickTime playerApple QuickTime Player – Siden MOV forbereder til Apple QuickTime Player, er det uden tvivl den mest velegnede medieafspiller til at afspille MOV videofiler.

Windows media playerMicrosoft Windows Media Player – Microsoft Windows media player virker også fint med MOV videoer. Det vil sige, at du kan åbne MOV videoer direkte på din Windows PC, uden at installere noget, men dette virker kun med version 10 eller højere.

VLC playerVideoLAN VLC Media Player – VLC, som er udgivet af VideoLAN Project, er en kraftfuld medieafspiller, som understøtter både video- og lydfiler, discs, webcams, enheder og streams. Derudover kan det installeres på forskellige platforme, såsom Mac og Windows og MOV film kan også afspilles uden problmer med denne afspiller.

Roxio Creator – Roxio Creator (tidligere kendt som Easy Media Creator) er en populær multimedie software suite til både Mac og Windows. Programmet giver dig mulighed for, at redigere video, lyd, billeder osv.

CyberLink PowerDVD – PowerDVD er en avanceret film- og medieafspiller, som kan afspille Ultra HD 4k og 3D videoer, og kan også afspille QuickTime film. Det indeholder også medieadministreringsværktøjer, som blandt andet understøtter webbrowsing, søgning, online deling samt mange andre funktioner.

3

Alt-i-en løsninger til MOV formatet

i

Konvertér WMV til MOV – WMV, som har det fulde navn Windows Media Video, bliver ofte brugt til at streame video, men det kan ikke tilfredsstille behovene hos brugere, som besidder Apple enheder, da det er inkompatibelt med disse enheder. For at løse dette problem, vælger mange brugere at konvertere filerne til MOV i stedet for.

ii

Konvertér AVI til MOV – AVI bliver anset som værende et container format, som understøtter op til flere streaming af lyd og video. Det virker fint på en Windows PC, men kører ikke særlig godt på Apple enheder og applikationer. Hvis du har lyst til at tage det roligt og afspille filerne på din Mac, er det anbefalet, at du skifter AVI om til et mere passende format, hvor MOV er et meget godt valg.

iii

Konvertér VOB til MOV – VOB, som kaldes “Video Objekt” i DVD specifikationer. Det er et containerformat I DVD-video medier, og dækker blandt andet over digital video, lyd, og undertekster. Brugere brænder det ofte på en DVD, på grund af dets gode kvalitet. Dog kan VOB nogle gange bruge mere lagerplads, end en MOV fil. For eksempel bruges der 4,7 GB til en to timers video, mens en MOV fil blot vil kræve 2,4 GB. For at spare på lagerpladsen, vil det være en god idé at konvertere VOB til MOV.

iv

Konvertér SWF til MOV – SWF, som er en forkortelse for small web format, er et Adobe flash filformat, som ofte bruges til at bringe animerede grafikker, video og lyd på internettet. Rent faktisk så kan de fleste SWF filer kun afspilles på Adobe Flash Player. De fleste af de mest udbredte multiemedieafspillere, såsom QuickTime eller mobile enheder, såsom iPhone, kan ikke genkende SWF filer. Hvis du let vil fjerne denne begrænsning, kan du konvertere SWF til MOV.

v

Konvertér MP4 til MOV – MP4, som også er kendt som MPEG-4, er et populært format, som bruges til at gemme video- og lyddata. Det blev teknisk set produceret på basis af MOV formatet. Det skal også lige siges, at MP4 ofte bruges til at dele videoer med på internettet. Dog kan en MP4 fil fra en hjemmeside ikke altid køre på en Apple enhed, såsom iPhone, iPad, iPod osv. Som værende standardformatet udviklet af Apple, er MOV meget mere passende til styresystemet, som bruges i Apple produkter. Hvis du er en Mac bruger, er det mere passende og stabilt at afspille MOV I stedet for MP4.

Skriv en kommentar

Indtast venligst dit navn!
Indtast venligst din anmeldelse af indholdet!

Kommentér (0)

Få dem nu!
APOWERSOFT
Eksklusiv
giveaway
&
værdifulde
rabatter
Lær mere
Apowersoft Unlimited
Et-klik Installation til 14+ All Apowersoft produkter
new
Support
Del
Anmeldelse
Kommentér
Tilbage til toppen